Op kamp met de SeaLions
De zomerkampen zijn het hoogtepunt van het jaar. Er gaat dan ook veel werk in om een weekje op kamp te gaan. Al maanden, als het dan al niet een jaar is, van tevoren worden de perfecte locaties opgezocht en gereserveerd. Ongeveer een half jaar van tevoren wordt een thema gekozen en een programma opgezet, misschien wel het moeilijkste, want alles is leuk! Vanuit daar gaat de leiding verder, een begroting wordt opgesteld, materiaal en vervoer geregeld, menu’s samengesteld, hike’s voorbereid en de mail voor het inschrijven wordt verstuurd. Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen te doen, en is iedereen bereid om te helpen.
Voor de wilde vaart begon zomerkamp al op vrijdagmiddag 16 juli met de boten schoonmaken en inpakken nadat ‘s ochtends de laatste boodschappen waren opgehaald. Het hoge water was niet ideaal, maar met hulp van de haven hadden we dat voor een paar uur overwonnen. De echte challenge kwam de volgende dag, toen werd duidelijk dat het niet veilig was om te varen en konden we dus niet op weg. Na alle spullen weer naar boven te hebben gebracht, heel veel telefoontjes en hulp vanuit alle hoeken waren we samen met de dolfijnenleiding toch onderweg. In de brandende zon hebben de wilde vaart en dolfijnenleiding in rap tempo het kampterrein opgezet, eten gekookt en de boten die we mochten lenen opgehaald. Het was dan een rommelige start, maar het kamp kon ook echt beginnen voor iedereen op zaterdagochtend, toen ook alle dolfijnen op het kampterrein arriveerden.
De dolfijnen waren op vikingkamp, ze konden ze allemaal hun vikingdiploma halen. Alle activiteiten en eten waren in een vikingjasje (of cape) gestoken. Zo hebben de dolfijnen schilden gemaakt, gekanood, primitief gekookt, een smokkelspel gedaan en ze zijn natuurlijk ook wezen weerwolven. De vikingstoofpot, visburgers en Noorse balletjes vielen erg in de smaak. Alle ouders van de dolfijnen weten dit al aangezien de dolfijnenstaf elke avond een kampupdate schreef. Hierin staat onder andere wat ze hebben gedaan, het weer en wat de dolfijnen hebben gegeten. Hierna kwam de dolfijnenleiding nog wel eens langs bij de wilde vaart om bij te kletsen of bij te komen.
Want ook dit jaar stond de wilde vaart weer op hetzelfde kampterrein als de dolfijnen, maar draaiden beide groepen een eigen kamp, op een keer zwemmen en eten na. Waar de dolfijnenstaf het hele programma voor de dolfijnen maakt, mag de wilde vaart zelf hun kamp organiseren. Dit begint bij het bedenken van een thema, wat we willen doen en wie wat gaat organiseren. Ook de begroting, eten en inschrijvingen zijn door de wilde vaart zelf geregeld, met wat hulp van de opperhoofden natuurlijk. We hebben onder andere kaartjes voor ouders gemaakt, een GPS-zeiltocht afgelegd, gepicknickt op het strand en gezwommen met dolfijnen. Natuurlijk is er ook veel geyogaad en was er vaak een kampvuur, waar ook de dolfijnenstaf aan heeft deelgenomen.
Na een week was het helaas weer tijd om alles in te pakken en terug naar huis te gaan. Op het clubhuis stonden een aantal verkenner- en orcaleiding klaar om te helpen en hun eigen spullen in te pakken, want de volgende dag begonnen de zomerkampen voor de verkenners en orca’s al.
De verkenners verzamelden al vroeg in de ochtend om met de sleep te vertrekken naar Loosdrecht. De orcaleiding en een deel van de verkennerleiding verzamelden iets minder vroeg om nog de laatste spullen in te pakken en op weg te gaan. Aangekomen op het kampterrein werden de spullen uitgepakt en de tenten opgezet, allemaal net op tijd voordat de sleep en de orca’s aan kwamen. De verkenners en orca’s zijn naar hetzelfde kampterrein gegaan, maar hebben aparte kampen gedraaid. ‘s Avonds zaten we met de leiding nog even bij elkaar om te bespreken hoe alles ging en wat de planning voor morgen zou zijn. Op deze manier kunnen we elkaar helpen waar nodig, maar konden we toch onze eigen gang gaan.
Het kampthema van de verkenners was piraten. Zo hebben de verkenners veel gezeild, ‘s nachts gekanood en een meerdaagse hike afgelegd. Ook had de verkennerleiding een bordspel, piraten van Tienhoven, gemaakt die het hele kamp door werd gespeeld. Het eten mochten de verkenners zelf in hun eigen bak koken, de kooktent die naast het gebouw stond was zo ingericht dat alle verkenners er tegelijkertijd in konden koken, ook mocht er elke dag een bak voor de leiding koken. Zo had de orcaleiding alle ruimte over om in de keuken van het gebouw te koken.
De orca’s gingen op hokus pokus kamp, waar ze in een week tijd leerden om magie te beheersen. Dit bevatte onder andere toverstokken maken, toverlessen, toversoep maken en zwerkballen. (Het magische balspel uit Harry Potter) uiteraard werd er ook veel geweerwolfd, gekanood, gewrikt en zat een groepje dappere orca’s tijdelijk vast op een onbewoond eiland. Ook de leiding heeft veel actief meegedaan met de spellen en het kanoën.
Na een veel te korte week was het kamp weer over, nadat alle orca’s naar huis waren vertrokken heeft de orcaleiding het hele gebouw nog opgeruimd en schoongemaakt. En op de terugweg onderweg nog even gestopt om te lunchen. Aangekomen op de oven hebben we samen met de verkennerleiding, die net met de sleep waren aangekomen, de spullen nog opgeruimd, tenten uitgehangen en overgebleven eten verdeeld.
Als de tenten zijn opgeruimd is het kamp nog niet helemaal over, zo moeten de foto’s worden uitgezocht, bonnetjes worden uitbetaald en het kamp wordt nabesproken. Het mag dan wel veel werk zijn, het is het allemaal waard.
En dan is het nu alweer tijd om te beginnen met de voorbereidingen voor kerstkamp en NaWaKa!